FOOD WASTE: ΚΙ' ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ
Το food waste είναι κάτι που με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Η σκέψη ότι οι χώρες, όπου επικρατεί ευμάρεια, έχουν πολίτες που πετάνε φαγητό στο σκουπίδια ενώ στα φτωχότερα μέρη της γης άλλοι πεθαίνουν, κυριολεκτικά, από την πείνα τσιμπάει την καρδιά μου. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο όμως είναι ότι πολλοί από εμάς είμαστε αδιάφοροι. Δεν σκεφτόμαστε την αδυναμία του άλλου να βάλει φαγητό στο πιάτο του ή αν το σκεφτόμαστε αντιμετωπίζουμε το παρόν φαινόμενο φιλανθρωπικά. Σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου επιδεικνύουμε της μεγαλοψυχία μας προσφέρουμε ο, τι προσφέρουμε και κατόπιν επιστρέφουμε στην πολύτιμη ζωή μας. Θα μου πει κάποιος έστω κι' έτσι κάπως δεν φροντίζουμε τον συνάνθρωπο μας που βρίσκεται σε δύσκολη θέση; Σωστά. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικότερο στην καθημερινότητα μας έτσι ώστε να εξαλείψουμε την πείνα, να συμβάλλουμε στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης και να ωριμάσουμε ψυχολογικά αποκτώντας ενσυναίσθηση. Αυτό το κάτι είναι η αντιμετώπιση του food waste.
To εν πρόβλημα είναι φαύλος κύκλος. Τροφοδοτείται από εμάς το καταναλωτικό κοινό αλλά και κυρίως από τις αλυσίδες των υπεραγορών. Εμείς, το καταναλωτικό κοινό, ευθυνόμαστε γιατί αγοράζουμε αλόγιστες ποσότητες, τρόφιμα που δεν θα προφτάσουμε να τα φάμε και τα πετάμε. Επίσης ευθυνόμαστε γιατί αγοράζουμε λ.χ. λαχανικά με αισθητικά κριτήρια. Το στραβό αγγούρι δεν το αγοράζει κανένας, όπως επίσης και την πατάτα με το περίεργο σχήμα. Κι' όμως μ' αυτά τα απορριφθέντα, για αισθητικούς λόγους, τρόφιμα θα μπορούσε να χορτάσει ένα παιδί στην Αφρική. Οι υπεραγορές πάλι στην ανάγκη τους να ανανεώνουν τα προιόντα τους κάθε τόσο βγάζουν από τα ράφια τους και πετάνε στα σκουπίδια τόνους τροφίμων τα οποία θα εξασφάλιζαν επιβίωση σε όλους τους πεινασμένους του κόσμου.
Λύση υπάρχει θα σκεφτεί κανείς; Βεβαίως και υπάρχει και ήδη φωτεινά μυαλά στον πλανήτη έχουν αρχίσει να συστηματοποιούν τις καλύτερες δυνατές δράσεις έτσι ώστε να επιλυθεί δραστικά αυτό το ζήτημα. Στον Καναδά ένας διάσημος σεφ άνοιξε μια αλυσίδα από μανάβικα στα οποία προμηθεύεσαι προιόντα πληρώνοντας μόνον όσο μπορεί η τσέπη σου. Τα λαχανικά τα προμηθεύεται η μη κερδοσκοπική εταιρεία κοινωνικής ευθύνης που έχει συστήσει απευθείας από παραγωγούς. Αυτοί οι παραγωγοί διαθέτουν δωρεάν λαχανικά, σ' αυτά τα μανάβικα. Γιατί; Γιατί παραχωρούν τα λαχανικά που δεν είναι εμφανίσιμα. Γιατί; Γιατί τα λαχανικά που δεν έχουν ωραίο σχήμα δεν τα αγοράζουν οι καταναλωτές και εν τέλει σαπίζουν στα ράφια. Κάπως, προιόντα που μέχρι πρότινος κατέληγαν στα σκουπίδια, φτάνουν στο πιάτο των πιο φτωχών και των πιο αδυνάτων. Φυσικά σ' αυτή την δομή που έφτιαξε ο διάσημος σεφ γίνονται δωρεές, ή μαζεύονται χρήματα απ' όσα μπορούν να πληρώνουν οι καταναλωτές (φτωχότεροι ή μη) προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι μεταφορές, η καθαριότητα κτλ. Το ενδιαφέρον στην προκείμενη περίπτωση είναι ότι σ' αυτά τα μανάβικα εργάζονται υπάλληλοι σε συνθήκες εθελοντισμού.
Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία λήφθηκε από κάποια startup η οποία δημιούργησε μια πλατφόρμα παραγγελιών προιόντων διατροφής. Οι καταναλωτές σερφάρουν, διαλέγουν προιόντα και αυτά φτάνουν στο σπίτι τους μέσα σε ανακυκλωμένα κουτιά από χαρτί. Όλα τα προιόντα της startup είναι εκείνα τα οποία οι παραγωγοί τα είχαν αδιάθετα λόγω μη καλής εμφάνισης οπότε από το να πετάξουν τα διαθέτουν για καλό σκοπό. Φυσικά μην αναρωτιέστε ο καλός σκοπός είναι ένας και θεμελιώδης: η δραστική μείωση των σκουπιδιών, της έκλυσης βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα άρα ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Τι θα μπορούσε όμως επιπλέον να κάνει ο μέσος άνθρωπος πέρα από το να ελέγχει προσεκτικά τις ποσότητες που αγοράζει; Προτείνω να απευθυνθεί σε γείτονες. Όταν του περισσεύει ένα πιάτο φάι να ρωτήσει τους δίπλα του, τους κοντινούς του ή τους φίλους του αν το θέλουν. Αν δεν το θέλουν ας απευθυνθεί στα social. Ας πει έχω ένα πιάτο φασόλια λ.χ. το θέλει κανείς; Ήδη στον Καναδά έχει δημιουργηθεί σχετική εφαρμογή στα έξυπνα κινητά. Και κάπως έτσι ο καθένας, σε κάθε γειτονιά μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη για να θεραπεύσουμε από κοινού την κλιματική κρίση. Στο χέρι μας είναι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου