ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ VEGAN ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ


     Καλώς επιστρέψαμε όλοι από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μια γλυκιά βαρεμάρα μας διακατέχει όλους καθώς μετά την απόλυτη ξεκούραση των δυο προηγουμένων ημερών επιστρέφουμε στις δουλειές μας. Φυσικά για συντροφιά μας έχουμε μερικούς καφέδες, τους σύντομους διαλόγους με φίλους και συναδέλφους για το πως περάσαμε και πόσο μαλώσαμε στα οικογενειακά τραπέζια ενώ συχνότατα κοιτάμε το ρολόι για να δούμε πότε τελειώνουν οι εργασιακές υποχρεώσεις για να επιστρέψουμε στο εορταστικό κλίμα. Πλέον είναι πρωτοχρονιάτικο.

    Μολόνοτι η vegan επικαιρότητα έχει μερικές ενδιαφέρουσες εξελίξεις είπα να μην τις συμπεριλάβω στην σημερινή ύλη του blog μου. Σκέφθηκα, καλύτερα να συνεχίσω με γαστρονομικές προτάσεις και να σας δώσω μια συνταγή που λατρεύω στην κυριολεξία. Πατάτες με κεφτέδες στον φούρνο με κόκκινη σάλτσα τομάτας. Το εν λόγω φαγητό μας έρχεται από την βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις Σέρρες από τις οποίες κατάγομαι κατά ήμισυ. Είναι υπέροχο λαδερό, ενδείκνυται για εορταστικό γεύμα αλλά και για να το εντάξετε ευρύτερα στις γαστριμαργικές σας απολαύσεις. Είμαστε έτοιμοι;

ΥΛΙΚΑ 

300 γρ. φακές βρασμένες με τα υγρά τους

120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

μισό κρεμμύδι 

λίγο άνηθο 

λίγο αλάτι Ιμαλαίων 

λίγο λευκό πιπέρι

λίγη πάπρικα σκόνη 

λίγη ρίγανη 

3/5 κούπας του τσαγιού λάδι ελιάς

5-6 μεγάλες πατάτες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ

12 Μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες

μισό κρεμμύδι τριμμένο

μια σκελίδα σκόρδο 

2 καρότα

2 μέτρια βρασμένα παντζάρια 

3-4 πιπεριές Φλωρίνης (ή τουρσί) λεπτοκομμένες 

2 ελαφρώς πικάντικες μικρές πράσινες μικρές πιπεριές τουρσί λεπτοκομμένες

μισή κούπα τσαγιού λάδι

ροζ αλάτι Ιμαλαίων 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε πάντα με την σάλτσα την οποία σας συνιστώ να την κάνετε από την προηγουμένη, αν έχετε χρόνο στην διάθεση σας, αλά ιταλικά. Δηλαδη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σχεδόν για μια ολόκληρη ημέρα. Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε το λάδι και μετά όλα τα λαχανικά. Τα αφήνετε να μαραθούν, να λιώσουν ναι γίνουν μια υγρή μάζα. Μακάρι να επιλέξετε τον πολύωρο και αργό τρόπο κατασκευής για να δείτε ότι η ομογενοποίηση των λαχανικών προσφέρει μια απίθανη και πολυδιάστατη γεύση. 

Όσο η σάλτσα ετοιμάζεται εσείς ετοιμάζετε τα μπιφτέκια της φακής. Βάζετε τις φακές στο μπλέντερ και τις κάνετε πολτό. Κατόπιν τοποθετείτε τον πολτό της φακής σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνετε το αλεύρι, το μισό κρεμμύδι, το αλάτι, τον άνηθο, το πιπέρι, το λάδι και την πάπρικα. Ζυμώνετε. Αν σας φανεί νερουλή η ζύμη με προσοχή προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη αλλά όχι ρευστή. Αφού πετύχετε αυτή την σύνθεση βάζετε την ζύμη στο ψυγείο για μερικά μόνον λεπτά. Αμέσως αρχίζετε να ξεφλουδίζετε τις πατάτες σας και να τις κόβετε σε μέτρια, προς μεγάλα, κομμάτια. Εν τέλει παίρνετε το ταψί σας. Το λαδώνετε με μπόλικο λάδι. Απλώνετε τις πατάτες τις οποίες αλατίζετε ελαφρώς, από πάνω βάζετε τους κεφτέδες φακής ζυμωμένους στο σχήμα της αρεσκείας σας και το τελικό βήμα το να περιχύσετε πατάτες και κεφτέδες με την φρεσκοφτιαγμένη σάλτσα τομάτας. Βάζετε το ταψί σας στον φούρνο στους 170 βαθμούς για μια ώρα. Κάθε δέκα λεπτά θα ρίχνετε μια ματιά μήπως χρειαστεί λίγο λάδι ακόμα το ταψί. Αφ' ότου ψηθεί το φαγητό σας, το αφήνετε να κρυώσει για δυο ώρες περίπου. Φιλική συμβουλή αν θέλετε να το απολαύσετε στο έπακρο βάλτε το ταψί για ένα βράδυ στο ψυγείο και φάτε το την επομένη. Αυτό το φαγητό είναι πάντα καλύτερο την επόμενη μέρα από εκείνη που φτιάχτηκε. Θα με θυμηθείτε. 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις