VEGANOMAKARONA: ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 


Ένα από πιο ωραία πράγματα για εμάς τους vegans είναι το ότι φτιάχνουμε δικές μας γαστρονομικές παραδόσεις. Σε κάθε φάση του ημερολογίου μας, μέσα στους δώδεκα μήνες του χρόνου, ανταποκρινόμαστε στις γαστρονομικές απαιτήσεις της κάθε εποχής και σε κάθε μικρή ή μεγάλη γιορτή η ζωή μας βρίσκει γύρω από ένα τραπέζι με υπέροχες καλομαγειρεμένες λιχουδιές. Σήμερα ο nicveganik σας παραδίδει συνταγή  το πιο δημοφιλές ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό τα διάσημα veganomakarona. Το ενδιαφέρον στην παρούσα ανάρτηση είναι ότι θα σας  παρέχω δυο εκδοχές. Μια με σιρόπι και μια για διαβητικούς ή για όσους προσέχουν την σιλουέτα τους και κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο χωρίς ζάχαρη, χωρίς  σιρόπι αλλά με κομματάκια χουρμάδες. Είστε έτοιμοι για να μοσχοβολήσει το σπίτι σας πορτοκάλι και κανέλα;


Veganomakarona με σιρόπι 

Υλικά ζύμης

400 γρ. χυμό πορτοκάλι

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο

2 - 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

ξύσμα από 2 βιολογικά  πορτοκάλια

1000 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό


200 γρ. καρύδια για γαρνιτούρα

Κανέλα για γαρνιτούρα


ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι


500 γρ. νέρο

800 γρ. καστανή ζάχαρη

3 στικ Κανέλας


Εκτέλεση 


Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα να βράσουν μια ώρα περίπου πριν αρχίσουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει, μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Αν κάποιος θέλει να ενισχύσει την γλυκύτητα του σιροπιού μπορεί να προσθέσει και σιρόπι σφενδάμου. Εν συνεχεία σ' ένα μεγάλο βαθύ σκεύος κατάλληλο για ζύμωση βάζουμε τα υγρά υλικά (χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σπορέλαιο) και τα ενώνουμε. Κατόπιν προσθέτουμε τα στέρεα υλικά (αλεύρι, ζάχαρη και σιμιγδάλι)μέσα στα υγρά υλικά και εν τέλει τα μπαχαρικά μας (γαρύφαλο και κανέλα) αλλά και το ξύσμα από τα βιολογικά πορτοκάλια. Αφού έχουμε βάλει όλα τα υλικά αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Φτιάχνουμε τα veganomakarona μας σε μέτριο μέγεθος ή σε όποιο σχήμα μας αρέσει. Τα ψήνουμε  στους 180 βαθμούς για σαράντα με πενήντα λεπτά αναλόγως του πόσο δυνατός είναι φούρνος μας.  Τα σιροπιάζουμε ζεστά με το σιρόπι μας να είναι κρύο. Αφού σιροπιαστούν τα γαρνίρουμε λεπτοκομμένα καρύδια και με κανέλα. 



Veganomakarona χωρίς ζάχαρη  

Υλικά ζύμης

400 γρ. χυμό πορτοκάλι

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο


1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο

2 - 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

ξύσμα από 2 βιολογικά  πορτοκάλια

1000 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250 γρ. λεπτοκομμένοι χουρμάδες


Σ' ένα μεγάλο βαθύ σκεύος κατάλληλο για ζύμωση βάζουμε τα υγρά υλικά (χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σπορέλαιο) και τα ενώνουμε. Κατόπιν προσθέτουμε τα στέρεα υλικά (αλεύρι, λεπτοκομμένοι χουρμάδες, σιμιγδάλι)μέσα στα υγρά υλικά και εν τέλει τα μπαχαρικά μας (γαρύφαλο και κανέλα) αλλά και το ξύσμα από τα βιολογικά πορτοκάλια. Αφού έχουμε βάλει όλα τα υλικά αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Φτιάχνουμε τα veganomakarona μας σε μέτριο μέγεθος ή σε όποιο σχήμα μας αρέσει. Τα ψήνουμε  στους 180 βαθμούς για σαράντα με πενήντα λεπτά αναλόγως του πόσο δυνατός είναι φούρνος μας.  


Αυτή η δεύτερη εκδοχή θυμίζει μπισκότο με φρουτώδη γεύση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση παραπέμπει ξεκάθαρά σε εορταστική Χριστουγεννιάτικη περίοδο στην Ελλάδα ή σ' ένα σπίτι που κατοικούν Έλληνες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις