3D Φυτικες μπριζολες απο την ισπανικη Novameat

 


     Ονομάζεται Novameat και είναι ισπανική start up εταιρεία με έδρα την πρωτεύουσα της Καταλονίας, την Βαρκελώνη. Η εταιρεία  μέσα στο 2021 κατάφερε χάρη σ’ έναν αξιοθαύμαστο εκτυπωτή να τυπώνει τρισδιάστατες φυτικές μπριζόλες. Μέσα σε είκοσι, με τριάντα λεπτά  μπορεί να μορφοποιηθεί, να τυπωθεί και να  ψηθεί η φυτική μπριζόλα η οποία θα φτάσει στο πιάτο ενός πελάτη εστιατορίου. Προς το παρόν γιατί ίσως στο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα να τις φτιάχνουμε μόνοι μας. Στο σπίτι μας. 


    Ψυχή αυτή της επιχείρησης είναι ο  CEO της Novameat, βιοϊατρικός μηχανικός, Τζουσέπε Κιόντι. Η Novameat, λόγω του vegan προσανατολισμού της, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει θηριώδη χρηματοδόστηση ύψους  3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να διευρύνει και να τελειοποιήσει τους παραγωγικούς μηχανισμούς της. Και από γεύση τι να λέει;  Οι πληροφορίες λένε ότι οι φυτικές μπριζόλες είναι φτιαγμένες με φυτικό λίπος πρωτεΐνες από φύκια ρύζι, αρακάς, άλγη, χυμό παντζαριού. Κατόπιν αυτό το μείγμα μετατρέπεται σε 500 μικροΐνες  μέχρι που σχηματίζεται η τελική εικόνα, η φυτική μπριζόλα. 


Τι μας δείχνει αυτή η ιστορία λοιπόν; Ότι η vegan επιχειρηματικότητα, εντασσόμενη στο ευρύτερο πλέγμα της πράσινη οικονομικής δραστηριότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, διαφαίνεται να έχει από εξαιρετικές προοπτικές και πάνω. Πρόσφατο γκάλοπ, μάλιστα, στις ΗΠΑ, σε πολίτες κάτω των τριάντα ετών, μας λέει ότι το 70% αυτών είναι πρόθυμο να βγάλει εντελώς το κρέας από την διατροφή του. Αυτό, στα σίγουρα, είναι το πρόπλασμα, το μήνυμα ότι τα vegan προιόντα πρέπει ν' αρχίσουν να κατακτούν τις αγορές του κόσμου. 







 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις