ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

 

Παγκόσμια ημέρα του βιγκανισμου σήμερα. Άλλη μια γιορτή στο δυτικό ημερολόγιο με εμπορικό προσανατολισμό; Για εμάς τους vegans όχι. Μολονότι είναι όπως κάθε άλλο 24ωρο για εμάς αυτή η μέρα είναι η επισημοποίηση της ορατότητας μας. Υπάρχουμε, διεκδικούμε, με μικρά ή μεγαλύτερα βήματα προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο αυτό τον κόσμο. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ζώων, να τα βγάλουμε από τα πιάτα της ανθρωπότητας, από τα ρούχα. Θέτουμε επίσης ένα θεμελιώδες ερώτημα: "Ποιος μας είπε ότι μπορούμε οι άνθρωποι να κάνουμε ο, τι γουστάρουμε και να κακοποιούμε την φύση;" Τα σημεία των καιρών άλλωστε τα λένε ξεκάθαρα πρέπει να πάρουμε την ζωή μας αλλιώς. Η κλιματική κρίση μόλις έχει αρχίσει να διαφαίνεται. 

Μια τέτοια μέρα καλό είναι να μνημονεύουμε τους vegan ήρωες μας τον Πυθαγόρα,  τον Louis Psihoyos, τον Moby, τον Joaquin Phenix, την Pamela Anderson, τον James Cameron τους Έλληνες Τάνια Τρύπη, Γιώργο Κοψιδα και όλους τους άλλους που βγαίνουν δημοσίως και μιλούν, που κάνουν ταινίες και ανεβαίνουν στο λ.χ. Netflix, στο You Tube που γράφουν βιβλία ή άρθρα και τροφοδοτούν την σκέψη μας. Είναι ωραίο άλλωστε να είσαι με την σωστή πλευρά της ιστορίας. 

Μέσα σ' όλα καλό είναι και να θυμόμαστε και εκείνους τους ήρωες που έφυγαν. Η κυρία Regan Russell είναι μια από αυτές τις ηρωίδες. Μια σπουδαία γυναίκα η οποία κλήθηκε να πληρώσει με την ζωή της το ότι ζούσε με αγάπη και ενσυναίσθηση. Η θυσία της είναι φάρος μνήμης. Την αγαπάμε. Την Τιμούμε. Παγκόσμια ημέρα Βιγκανισμού σήμερα λοιπόν. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε διπλάσιοι. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις