ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΦΑΓΗΤΟ
Τα φασόλια είναι το εθνικό μας φαγητό. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν θεωρούνταν καθόλου ελκυστικά, ειδικά στη νεολαία, γιατί συνηθίζαμε να τα τρώμε με τον παραδοσιακό τρόπο ως σούπα με σάλτσα τομάτας. Η εξέλιξη της γαστρονομίας έδωσε νέα διάσταση στο συγκεκριμένο όσπριο το οποίο πλέον έχει μπει και στο επίκεντρο των gourmet γεύσεων. Από τότε που έγινα vegan τα φασόλια τα λάτρεψα, και ως vegan chef τα μαγειρεύω με διάφορους τρόπους. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια απλή συνταγή για λευκά φασόλια τα οποία είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι θα σας αρέσουν πολύ.
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια μικρά φασόλια
2 λευκά ξερά κρεμμύδια
3 καρότα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
5-6 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Λίγο ξίδι
Πιπέρι
Αλάτι Ιμαλαΐων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Τα αποσύρουμε από την κουζίνα, τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε με κρύο νερό. Στην κατσαρόλα μας ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια σε ροδέλες, το σκόρδο και τα καρότα. Τα αφήνουμε ελάχιστα λεπτά να τσιγαριστούν και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Μόλις μαλακώσουν βγάζουμε από την κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο(τα φυλάμε στο ψυγείο για να τα χρησιμοποιήσουμε σε μια σαλάτα διότι δεν πρέπει να πετάμε φαγητό)ρίχνουμε τα φασόλια μας και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσουμε. Αφήνουμε τα φασόλια με τα καρότα να βράσουν μαζί δεκαπέντε-είκοσι λεπτά. Αν στο τέλος δούμε ότι έχει πολύ ζουμί η κατσαρόλα μας το αφαιρούμε και το φυλάμε στην κατάψυξη για να κάνουμε κάποιο άλλο dressing σε σαλάτα ή σε ζυμαρικά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μόλις έχουν αρχίσει να κρυώνουν τα φασόλια με τα καρότα προσθέτουμε λίγο ξίδι και την μουστάρδα και ανακατεύουμε προσεχτικά. Θέλουμε το ζουμί στα φασόλια μας να είναι κίτρινο και όσο το δυνατόν πιο πηχτό. Στο σερβίρισμα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ενώ προαιρετικά όσοι θέλουν να κάνουν το πιάτο τους πιο πικάντικό μπορούν να προσθέσουν πίκλες πιπεριές καυτερές. Καλή σας όρεξη!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου